Сурвакарската група на Садовик реставрира чешмата в центъра на селото, която е символ на традицията “Сурова”

През 2024 година местният сурвакарски празник в брезнишкото село Садовик ще бъде още по-приятен за зрители и участници. Това ще се случи, благодарение на реставрирането на емблематичната чешма в центъра на селото, предаде репортер на Zapadno.com.

Всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари сурвакарската група на Садовик посреща гости от близко и далеч за празника “Сировичкаре от векове”. Площадът е добре осветен, озвучен и обезопасен за момента на запалване на кладата за “Сурова”. Атмосферата се допълва от интересна чешма, която с течение на времето изгубила блясъка си.

Чешмата е изградена през 1972 година от предците на сегашните сурвакари в чест на местния сурвакарски празник. Половин век след изграждането и сегашното поколение сурвакари от сурвакарската група на селото са се заели с реставрирането на чешмата-символ на традицията. Парите за материалите са от награди по фестивали, в които сурвакарите на Садовик са участвали. Трудът е от участници в групата, като основната работа се извършва от Ивайло Николов. Тези подробности разказа специално за Zapadno.com Кайчо Величков от сурвакарската група.

Символът все още се реставрира в първоначалния си вид. Изрисуването на чешмата е дело на приятели на Ивайло Николов. На върха и вече са поставени два орела, които са свързани със сурвакарската група на Садовик. Всеизвестен в Брезнишко факт е, че групата идва от Долината на орлите. Предстои да бъде поставен надпис с името на селото. Водата от нея ще тече и зиме, и лете, тъй като чешмата е свързана с извор.

Сурвакарската група на село Садовик наброява 130 – 140 сурвакари. Най-възрастният е Кайчо Величков, който е на 60 години, а най-младият участник е 2-годишното момче на помощник-водача на групата Ивайло Николов. Водач на групата е Александър Величков. В сградата на кметското наместничество на селото е ремонтирана стая, в която се съхраняват награди от участията на сурвакарската група.

Виж също...

Loading...