Близо 40 години символът на трънските дюлгери майстор Гига посреща и изпраща трънчани и гости на Трън

Символът на трънските дюлгери (строители) е скулптурата на майстор Гига, която се намира в центъра на град Трън. Скулптурата е изработена в средата на 80-те години на XX век, предаде репортер на Zapadno.com.

На рамото си майстор Гига е нарамил бичкия. От пояса му се подава тесла. Това са инструментите, които основно са използвани от трънските майстори в миналото. В наши дни не са останали трънски дюлгери от онова време, но споменът за тях се пази от майстор Гига. В миналото след Димитровден трънските майстори дюлгери (строители) се завръщали при семействата си.

Автор на скулптурата в Трън е роденият в пернишкото село Витановци скулптор Секул Марков. Той е изработил и други емблематични монументи в страната. Бил е председател на Българската секция на ИНСЕА към ЮНЕСКО в периода 1978 – 1980 година. Депутат е в Шесто, Седмо и Осмо народно събрание в годините от 1971 до 1986 година. Умира през 2003 година.

Друг интересен факт от миналото, свързан с трънските дюлгери, е че голяма част от павилионите на първото изложение на Пловдивския панаир са изградени от тях. Прочетете още по темата в публикацията: Трънски майстори са изградили голяма част от павилионите на първия Пловдивски панаир, на който 3 хиляди трънчани са показали своята уникалност.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...