В Брезник е изложена за поклонение частица от мощите на свети Димитър, а в село Конска възстановяват курбан за Димитровден

Частица от мощите на светеца Димитър Солунски е изложена за поклонение в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник по случай Димитровден, съобщи за Zapadno.com отец Михаил Станкович.

Празничната служба в храма стартира в 9:30 часа. Покрай частицата от мощите на светеца ще бъдат отправени молитви за благоденствие. Частицата ще бъде изложена в църквата за поклонение до неделя.

Навръх Димитровден в брезнишкото село Конска ще бъде възстановен водосвет и курбан, посветени на храмовия празник на местната църквата “Свети Димитър”. Честването ще започне в 11:30 часа покрай руините на храма, който се намира в населеното място. Надеждата е, че с духовното събитие ще започне възстановяването на църквата.

Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър — зима“. Според легендата свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по—голям брат на свети Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — „Дойде ли Димитър, идва и снегът“.

Снимка: отец Михаил Станкович

Виж също...

Loading...