Преди 114 години в град Трън е открито Окръжно практическо дърводелско училище, което по-късно е трансформирано в друго учебно заведение

Преди 114 години, през 1909 година, в град Трън е открито Окръжно практическо дърводелско училище, съобщиха от Държавен архив-Перник.

Този факт от учреждението припомниха по случай днешния празник Димитровден. На 26 октомври православните християни почитат свети Димитър Солунски. В народния календар честването на свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. С него завършва периода, за който се наемат сезонни работници и става разплащането с тях. Още от Средновековието в Трънско се практикуват различни занаяти. Водещи са дюлгерството и дърводелството, грънчарството и рударството, отбелязват от Държавен архив-Перник.

Трънските майстори – строители укрепват славата на занаята далеч зад пределите на родината. За това не е случайно, че преди 114 години, през 1909 година в град Трън се открива Окръжно практическо дърводелско училище. През 1935 – 1936 година Министерството на търговията и промишлеността закрива Каменодело-зидаро-сградостроително училище в село Ярловци и общинското Девическо професионално училище в Трън, като същевременно трансформира дърводелското училище в Държавно сградостроително и девическо занаятчийско професионално училище, добавиха от Държавния архив.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...