Археологически разкопки в Трънско ще бъдат достъпни за разглеждане на 1 ноември, сред първите посетители ще са ученици от Трън и Перник

За трета година могилният некропол от ранната желязна епоха в махала “Маниш” в трънското село Врабча ще може да бъде разгледан свободно от посетители. Това ще се случи на 1 ноември по време на инициативата “Ден на отворените разкопки”, съобщи за Zapadno.com археологът от Регионален исторически музей-Перник и ръководител на обекта Филип Михайлов.

Първата такава инициатива се е провела през 2020 година с ученици от Националната гимназия за древни езици. Денят на отворените разкопки ще се проведе в интервала от 8:30 до 14:30 часа. В този времеви интервал всички желаещи ученици, родители или заинтересовани лица ще могат да посетят обекта, да разговарят с работещите на него и дори да поработят под ръководството на специалисти в областта на археологията. Сред първите посетители на 1 ноември ще бъдат ученици от трънското средно училище “Гео Милев”, от учебно заведение в Перник и представител на Националната гимназия за древни езици.

Покрай древният некропол преминава екопътеката за Ябланишкото ждрело. Един от вариантите е посетителите да тръгнат по пътеката от “Драговска махала” в село Филиповци в посока към Врабчанския водопад. Друг вариант е да се поеме от началото на село Врабча. Достигайки до началната табела за селото в посока към населеното място, вдясно от автобусната спирка се тръгва по макадамов път.

Тази година поредните археологически проучвания на некропола започнаха в края на месец септември. Прочетете още по темата в публикацията: Край Трън стартираха археологически разкопки на некропол от древността, на 1 ноември ученици и други желаещи ще могат да ги разгледат – СНИМКИ.

Снимка: Филип Михайлов

Виж също...

Loading...