Полицията в област Перник е получила над 20 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев представиха на брифинг днес данните, с които към момента Министерството на вътрешните работи разполага за постигнатите резултати и планираните дейности до приключване на изборния ден на 29 октомври, съобщиха от пресцентъра на силовото ведомство.

Към 10 часа на 27 октомври са получени 1 080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, като преобладаваща част от тях – 635, са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. Има множество сигнали за различни нарушения на изборното законодателство, за неправомерна агитация, унищожаване на имущество и други – уточни вътрешният министър. Образуваните до момента досъдебни производства в Министерството на вътрешните работи са общо 142, като за нарушаване на политическите права на гражданите броят им е 124. Сравнението на данните с периода на предизборната кампания за местна власт през 2019 година – получени 431 сигнала, и образувани 44 досъдебни производства – сочи троен ръст в резултатите от дейността на МВР в периода преди изборите през настоящата 2023 година, подчерта министър Стоянов и благодари за проявената гражданска активност и нетърпимост към изборните нарушения: „За нас това означава доверие“.

Главен комисар Коцев конкретизира, че анализът на данните показва най-много постъпили сигнали на територията на областите Бургас, Варна, Монтана, Враца и София. В по-голямата си част образуваните наказателни производства за нарушения на изборното законодателство са по текстовете на член 167 и член 169 от Наказателния кодекс – създаване на користни мотиви, за да се упражни право на глас в полза на определен кандидат, политическа сила или коалиция. „Схемите са добре известни – обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, заложни къщи и на вересии, осигуряване на дърва за огрев срещу глас“, допълни той и подчерта: МВР ежедневно провежда специализирани полицейски операции с участието на различни структури и институции с цел ограничаване на възможността за купен и корпоративен вот.

За обезпечаване на обществения ред в деня на изборите ще бъдат ангажирани около 15 500 служители на МВР. Към момента министерството продължава съпровождането на изборните книжа и материали, печати, системните устройства за електронно машинно гласуване, както и на техническите средства за видеозаснемане при отчитането на изборните резултати.

От данните става ясно, че на територията на Областна дирекция на МВР-Перник са постъпили 23 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Между 20 и 30 сигнала са постъпили в областите Русе, Разград, Силистра, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Габрово, Кюстендил и Сливен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...