Скулпторът с родословни корени от Брезнишко и Трънско Б. Борисов е изработил восъчни фигури от Златния век на българското Средновековие

Скулпторът Борис Борисов, който е с родословни корени от Брезнишко и Трънско, е изработил уникалните восъчни фигури в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ във Велико Търново, научи Zapadno.com.

Посетителският център е известен и също като Музея на восъчните фигури в старопрестолната столица. Той се намира в близост до хълма Царевец. В него може да се насладите на неповторими живописни сцени от живота на българите през периода на Второто българско царство – от занаятчии и търговци до боляри, духовенство и велики владетели. В Музея на восъчните фигури в град Велико Търново може да разгледате 29 скулптурни фигури, разпределени на два етажа, сред които и фигурите на великите български владетели Цар Калоян и Цар Иван Асен II. Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е наслада за сетивата. Той ще Ви пренесе в далечни времена, когато Търновград е бил в своя апогей на културно, духовно, военно и историческо развитие. Различните сцени от бита и ежедневието през българското средновековие Ви пренасят във времената на бойна слава и гордост на българския народ. Автор на тези спиращи дъха творения е скулпторът Борис Борисов, като за негов шедьовър се счита пресъздадената в музея сцена на пленяването на латинския император Балдуин Фландърски от цар Калоян, уточняват от Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“. Музеят на восъчните фигури ще задейства машината на времето и ще пренесе посетителите в Златния век на българското Средновековие, отбелязват още от посетителския център.

Скулпторът Борис Борисов живее във Велико Търново, но родословните му корени са от Брезнишко и Трънско – баща му е от Брезник, а майка му от Трън. През 2018 година в интервю за Zapadno.com той сподели, че в периода 1983 – 1985 година е служил в 48-ми мотострелкови полк в град Брезник. Скулпторът е известен в Брезник с изработването на орела върху Арката на 5-ти конен полк, която беше възстановена през 2018 година и създаването на бюст-паметника на Васил Левски, открит през 2019 година в центъра на града. Той е автор и на други паметници в страната, сред които монумента на цар Калоян във Варна и братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово.

Творецът е автор и на восъчни фигури на Доналд Тръмп, Владимир Путин, Миг Джагър, Адел, Джъстин Бийбър и други известни личности.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...