Дежурните в паспорните звена в област Перник са издали 12 удостоверения за гласуване на избиратели с изгубени, унощожени или невалидни лични документи

Изборите за кметове и общински съветници в област Перник започнаха в спокойна обстановка. Предприети са всички мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване спокойното протичане на изборния процес. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Към 7:00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Секционните избирателни комисии. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборитес. За сигурността и охраната на изборните секции са ангажирани достатъчен брой служители, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Създадени са дежурни групи, които да реагират при извършено престъпление, свързано с изборните права на гражданите или такова от общ характер.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Областна дирекция на МВР-Перник и в Районните управления ще работят от 8:30 до 19:30 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед упражняване на избирателните права на гражданите. До момента са издадени 12 такива.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и такива, употребили алкохол или други упойващи вещества. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и след изрично поискано съдействие от председателя на секционната избирателна комисия.

При възникнали нередности могат да се подават сигнали на телефон 112, горещата телефонна линия, предоставена от МВР – 02/ 9011298 и електронна поща:, izbori@mvr.bg. и в Областна дирекция на МВР-Перник 076/676370 и електронна поща: odc@mvr.bg. Органите на прокуратурата също приемат сигнали за изборни нарушения.

Виж също...

Loading...