Листата на ГЕРБ в Брезник има 10 пъти повече гласове от тази на Слави Трифонов, само ДПС вдига резултата си спрямо 2019-та

Все още няма публикувани решения на Общинската избирателна комисия, с които да бъдат обявени избраните кметове и общински съветници в Брезнишко. Въпреки че на сайта на Централната избирателна комисия още в 9 часа сутринта беше отразено, че са обработени 100 процента от секционните протоколи, местната комисия не е готова с решенията, предаде репортер на Zapadno.com.

Сумарните данните от протоколите за избор на общински съветници показват, че избирателите в списъците са били общо 5 045. От тях са гласували 3 210 човека. Сред тях 511 са пуснали недействителни бюлетини, което означава, че цели 16 процента от вота е бил със сбъркани бюлетини. Други 136 човека са подписали, след като са зачертали „Не подкрепям никого“.

Българските социалдемократи продължават да са водеща политическа сила в местния парламент. Преди 4 години на изборите те имаха 800 гласа. Тези 33 процента от вота им осигуриха пет места сред общинските съветници. Вчера са привлекли 491 гласа или 19 на сто от вота.

Следващи по предпочитания на избирателите са ГЕРБ. Техният резултат от 552 гласа през 2019-та е спаднал на 428. От 23 процента сега спадат на 17.

Ако „Алтернативата на гражданите“ и БСП се явяваха заедно на изборите вчера, щяха да имат общо 25 процента от гласовете, подобно на 22 процента за коалицията на БСП през 2019 година. Сега разликата между формациите не е голяма, но все пак алтернативната коалиция е водеща, като заема трето място в Общинския съвет.

Земеделският народен съюз също е намалил подкрепата си и от 260 гласа през 2019-та сега има 244 гласа. В процентно отношение подкрепата от близо 11 на сто спада на 9,5. ДПС, които имаха 32 гласа преди 4 години, сега се явиха под името „Зелените“ и спечелиха 52 гласа.

От кандидатите, които водеха най-активна кампания в общината прави впечатление, че „Пряка демокрация“ имат 150 гласа, а „Има такъв народ“ е последен в класацията с едва 43 гласа в цялата община. Макар и да е слаб този резултат, той е с 11 гласа по-голям от личния вот, който е събрал кандидатът за кмет от партията на Слави.

На база практиката от предходни години, когато излязат решенията на Общинската избирателна комисия, може да се очаква разпределението на местата да е приблизително: по 3 мандата за социалдемократите и за ГЕРБ, по 2 мандата за БСП и за “Алтернативата на гражданите”, по 1 мандат за земеделците, „Български глас“ и „Напред България“.

Виж също...

Loading...