Недоволните села в Трънско избраха Томов, Цветкова спечели изборите с малка разлика в градските секции

В 4:00 часа на 30 октомври Общинска избирателна комисия-Трън излезе с решение за обявяване на кмет на община Трън. Това е новият стар кмет Цветислава Цветкова, която получи подкрепата на 1 030 избиратели от имащите право на глас общо 3 202-ма човека. През 2019 година на предишните местни избори тя псечели доверието на 1 511 избиратели в Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

Въз основа на получените данни от протоколите от секционните избирателни комисии досегашният кмет на община Трън Цветислава Цветкова, издигната от политическа партия ГЕРБ, печели местния вот. За нея са бюлетини са пуснали 1 030 избиратели или 54,44 % от гласувалите. На второ място се нарежда кандидатът от политическа партия “Има такъв народ” Мартин Томов, който е спечелил симпатиите на 792-ма избиратели или 41,86 % от гласувалите. С най-слаб резултат се е представил кандидатът от партия “Възраждане” Тако Савов, за когото са гласували едва 31 човека или 1,64 % от избирателите, отишли до урните вчера. Да не подкрепят никого от тримата са избрали 39 избиратели или 2,06 %.

Вотът в град Трън

Битката между Цветислава Цветкова и Мартин Томов е в четирите градски секционни избирателни комисии, в които има най-много избиратели – тези в средно училище “Гео Милев”. Броят на действителните гласове в тези секции е 779. В четирите секции разликата в гласуванията за двамата кандидати е между 3 и 45 гласа. В тези секции Тако Савов е спечелил общо под 20 гласа. С подвижната избирателна кутия най-много избиратели са припознали за кмет Цветислава Цветкова (12 човека), двама са гласували за Мартин Томов и един за кандидата на “Възраждане”. Голяма е разликата в секцията в бившата болница, където се помещава социални услуги от резидентен и семеен тип, където 16 човека са избрали Цветкова за кмет, четирима са гласували доверие на Томов и нито един не е припознал Тако Савов като свой кандидат.

Вотът в трънските села

Впечатление прави, че в трънските села, където през последните няколко месеца местни открито застанаха срещу досегашното управление на община Трън, убедително води Мартин Томов. Такива например са Лева река, където за него са гласували 22-ма избиратели, а за Цветкова – 12 и нито един за Тако Савов. В секционната избирателна комисия на Ломница за кандидата на “Има такъв народ” са гласували 22-ма, 11 за новия стар кмет от ГЕРБ и нито един за претендента от “Възраждане”. В село Вукан Томов също има преднина от близо дузина гласа. 30 избиратели от селото са гласували за него, за Цветкова бюлетини са пуснали 19 човека и двама за третия кандидат.

Цветислава Цветкова пък води в повечето села в Трънско. В най-голямото трънско село Филиповци, където бяха разкрити две секции, за нея са гласували 60 избиратели, за Томов – 24, а за Тако Савов – двама. В Туроковци гласувалите за новия стар кмет на общината са 48, за кандидата от “Има такъв народ” – 28 и трима за претендента от “Възраждане”. В село Неделково гласувалите за Цветкова също са 48, за Томов са 27, а за Савов са двама. Повечето избиратели на Зелениград също са предпочели Цветкова с 53 гласа срещу 39 за Томов и едва два за Савов. С двойна преднина Цветкова печели изборите в Главановци, където за нея са гласували 45 избиратели, вторият по резултат кандидат е събрал 25 гласа и нито един за третия претендент. В Ездимирци, където в последно време бяха асфалтирани улици и изградена детска площадка, също са предпочели досегашната власт с 35 гласа срещу 8 за Томов и един за Савов.

Важен факт е, че някои от секциите в трънските села са сборни и в тях гласуват избиратели от околните населени места.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...