Гавра на Бърдото: Многовековният оброк “Свети Спас” е счупен и лепен с монтажна пяна – СНИМКИ

Гавра с оброчен камък в района на град Брезник се е случила тези дни. Оброкът се намира в местността “Чурек” на Бърдото над града. За кощунството сигнализира специално за Zapadno.com местният историк и ръководител на училищния клуб “Пътешественици в историята на Граово” Аниела Асенова.

Духовната светиня се намира в близост до паметната морена за битката край Брезник по време на Сръбско-българската война през 1885 година. Мястото е сакрално, тъй като през XV век на възвишението е била изградена малка църква. Тя е била част от образуваното в миналото “Седмопрестолие”, което било съставено от 6 черкви по хълмовете, обграждащи Брезник. Оброкът е устоял на вековете, преминавайки през турското робство и забравата по време на социализма в България, когато е бил захвърлен край някогашния пионерски лагер.

През 90-те години на миналия век краеведът Вера Георгиева и женското дружество „Зора“ с председател Павлина Денкова, намират оброка и го поставят на старото му местоположение. Тогава е възобновена традицията на Спасовден или Възнесение Господне да се прави курбан и отправят молитив на оброчището.

Преди дни историкът и ръководител на училищния клуб “Пътешественици в историята на Граово” Аниела Асенова била алармирана за счупени парчета на оброчния камък. Тя се качила на Бърдото и установила, че няколко парчета от него са счупени, а по-голямото е залепено с монтажна пяна. “Отчупено е парче, а следващото безобразие е, че е лепено с пяна. Други две парчета също са счупени и са поставени върху основната част от оброка. Когато има такова нещо и да са го счупили хората, е по-добре да алармират конкретни институции като отделът по култура в Община Брезник или Общински исторически музей-Брезник. Има специалисти, които са наясно какви мерки могат да се предприемат за възстановяването на оброка”, каза Аниела Асенова.

Историкът уточни, че не обвинява никого, но извършеното е кощунство. Аниела Асенова се опасява, че извършеното не е на добра поличба за извършителя. Тя не обвинява никого и не пожелава нищо лошо на извършителя, но към оброчния кръст трябва да се отнася със страхопочитание. “Нека младежите се събират горе, да се веселят, но и да се грижат за мястото. Отворена съм към всеки, който желае да помогне за облагородяване на района и винаги ще намеря време, за да съдействам. Мястото горе е сакрално и трябва да се уважава”, каза още тя.

Назад във времето и други оброчния кръстове из Брезнишко са били счупвани, но това се е случвало от селскостопанска техника и основно по тези места, които са обработвани. Местни хора, които са откривали парчета от оброците, са ги възстановявали, но не и с монтажна пяна.

Разгледайте снимки от счупения и лепен с монтажна пяна оброчен кръст на Бърдото:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...