Трънски ученици се срещнаха с археологията отблизо и находките край село Врабча – СНИМКИ

Регионална библиотека “Светослав Минков” и Регионален исторически музей-Перник със съвместна инициатива за Деня на будителите, съобщиха от библиотеката.

В Деня на народните будители ученици от Трън посетиха археологическия обект в местността “Кълн” над село Врабча. Те бяха посрещнати от екипа на археолога Филип Михайлов от Регионалния исторически музей в Перник, който работи на обекта. Там се проведе Ден на отворените разкопки, а децата с интерес слушаха интересния разказ за археологията и археолозите, разкопките и находките в местността.

По идея на библиотекаря в Регионална библиотека “Светослав Минков” Лили Радулова децата имаха среща и с произведенията на нашумелия писател Васил Попов, който автор на “Вълчи разкази”, “Мамник” и “Пермафрост”. Децата научиха, че този млад и успешен писател е отраснал в трънския край. Действието в романа “Мамник”, който стана културна сензация, се развива в трънското село Вракола, а негов прототип е село Филиповци. Лили Радулова разказа и за страховитата птица в романа – едно оживяло от българския фолклор чудовище.

Разгледайте снимки от Деня на отворените разкопки:

Снимки: Регионална библиотека “Светослав Минков”

Виж също...

Loading...