3 от 11 невалидни бюлетини в Садовик са сгрешени от комисията, не от избирателите

В Пернишко членовете на секционна комисия през изборния ден не са слагали печати, след което са отчели бюлетините като невалидни, пише сайтът OFFNews.bg.

Действието се развива в община Брезник, област Перник. В секция 140800012, единствената в село Садовик, членовете на секционната комисия допускат грешки – умишлено или не, а впоследствие гласовете се приемат за недействителни.

Според методическите указания на Централната избирателна комисия, за да бъде една хартиена бюлетина валидна, на нея трябва да са поставени два печата – единият се слата преди гласоподавателят да отиде да гласува, а другият – преди да пусне бюлетината в урната. Освен това серийният номер на бюлетината трябва да съвпада с този от кочана. Тези защити гарантират, че в урната няма да се озоват предварително напечатани бюлетини. В противен случай – когато върху хартиената бюлетина има един печат, тя би следвало да се счете като невалидна.

За сравнение при машинното гласуване невалидни бюлетини няма и ничий глас не би бил подменен или счетен като недействителен. Членовете на секционните избирателни комисии в цялата страна са запознати с указанията и обучени от Централната избирателна комисия. Членовете на секционната избирателна комисия в брезнишкото село установяват, че през деня не са слагали печати върху бюлетините.

За това става ясно по време на разговор, който е записан и излъчен в системата за видеонаблюдение. По време на броенето членовете на секционната комисия установяват, че има три бюлетини – една за общински съветници и две за кмет, които са без печат и заявяват, че е тяхна грешка. Една от жените в комисията казва, че те са невалидни, но друга, по-настойчива, решава да се обади на Общинската избирателна комисия, която да даде насоки какво да правят с тези гласове и дали могат да се поправят.

Разговорът с Общинска избирателна комисия-Брезник е ясен – бюлетините са невалидни и виновни са членовете на секционната избирателна комисия, които след края на изборния ден ще получат възнаграждение за труда си:

– ‘Сичките сме виновни.

– Ако някой каже, че не е виновен, да сте си отваряли очите.

– Това е положението.

– Трябва да обясним, че не е умишлено.

– Те си мислят, че е умишлено, което не е.

– Е, ти няма как да знаеш кой за кой ще гласува, та да не му сложиш печат, примерно.

– Ще обясним, ще обясним – завършва разговорът, а броенето продължава.

В селото балотаж няма да има и членовете на комисията няма да бъдат сменяни. Случаят от село Садовик е малък, почти незначителен на целия фон с изборни машинации, купен и контролиран вот. Той показва колко лесно се правят невалидни бюлетини.

40 човека са гласували в Садовик. Те са пуснали 8 невалидни бюлетини за Общински съвет, от които 1 е обявена за невалидна, поради липса на печат по вина на комисията. Сред бюлетините за кмет има 37 валидни и 3 невалидни, като 2 от тях са без печат, тоест отново са станали невалидни, заради пропуск на комисията. Макар да са неприятни тези пропуски, те по никакъв начин не могат да се отразят на крайния резултат, защото бюлетините без печат са незначителен брой на фона на всички гласували.

Виж също...

Loading...