В Брезник ще честват годишнина от битката на Бърдото по време на Сръбско-българската война през 1885 година

Отбелязване на 138 години от битката край Брезник по време на Сръбско-българската война ще се проведе в началото на следващата седмица, съобщиха от брезнишката общинска администрация.

В ранното утро на 6 ноември 1885 година командирът на Радомирския отряд капитан Стефан Кисов насочва войниците си към височините Свети Никола и Света Троица, южно от Брезник, заети от сръбския ариергарден батальон с една батарея. Започнал по пладне, боят приключва три часа по-късно с пълен разгром на Радомирския отряд. В убити, ранени и пленени загубите на българите са около 300 души. От останалите Кисов успява да събере около 500 войници. С тях той отстъпва към Самоков, тъй като сръбската кавалерия в Перник прегражда пътя му към София.

През 2018 година на Бърдото се състоя възстановка на решаващата битка отпреди 138 години. Прочетете още по темата в публикацията: Битката край Брезник отпреди 133 години оживя на Бърдото пред стотици зрители – ВИДЕО + СНИМКИ.

На 6 ноември (понеделник) на паметника-костница в Градската градина в Брезник ще се състои честване на годишнината от битката. Честването ще започне в 12:00 часа и се организира от Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник, народно читалище “Просвещение-1870” и Църковното настоятелство на храм-паметник “Свети Георги Победоносец”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...