Извънредната мярка за обществения транспорт в Трънско изтича, Общината очаква одобрение на нови маршрутни разписания

Само месец остава до крайния срок на спешната мярка, която се прилага за възлагане на маршрутните разписания за обществен превоз до Трън и села на територията на общината, предаде репортер на Zapadno.com.

Спешната мярка се прилага от края на 2020 година и чрез нея е дадено право на Община Трън за сключване на договор чрез пряко възлагане на обществения превоз на пътници. Това беше разпоредено със заповед на областния управител на област Перник и решения на Общински съвет-Трън през последните 2 години. Толкова е и срокът, за който може да се прилага спешната мярка, разписана със заповед от губернатора. До казуса се стигна след като дългогодишния тогава превозвач се отказа да продължи договора с Общината, който беше до средата на месец декември 2020 година. След разговори между Община Трън и други фирми за обществен превоз откликна софийската “Транс Груп 98” ЕООД. Прочетете още по темата в публикациите: Спешна мярка за транспорта до Трън може да се наложи, ако Общината не поправи новите разписания на маршрутките и Община Трън води преговори с фирми за превоз на пътници за спасяване на обществения превоз.

Срокът на приложената мярка изтича през месец декември тази година.

На 4 октомври се е провело заседание на републиканска транспортна комисия. На заседанието Областна администрация-Перник е внесла предложение по казуса с възлагането на обществения превоз в Трънско. По линията към пограничната община са предложени промени в маршрутните разписания, свързани с междинни спирки в областния град Перник. Промяната е свързана с това бусчетата да не пътуват до автогарата в Перник, преминавайки през областния град, а да имат междинни спирки от Трън до София. Това предложение очаква утвърждаване от министъра на транспорта, тъй като са част от републиканската транспортна схема. Община Трън също очаква решението, за да избере фирма, на която да възложи обществения превоз, след като премине нужните процедури. Това поясниха специално за Zapadno.com Диана Кирилова от Областна администрация-Перник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...