Създава се организация до края на годината земеделските производители да получат близо 700 милиона лева

Земеделските производители да получат близо 700 милиона лева през декември тази година е цел, по която Министерството на земеделието и храните работи активно съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Това стана ясно на днешната среща на премиера академик Николай Денков с представители на зърнопроизводителите. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“ и Българска агенция по безопасност на храните – Георги Тахов и Светлозар Патарински, както и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Следващата седмица предстои да бъде публикуван индикативният график за всички плащания към земеделските производители до края на годината. Най-голямото плащане, в размер на близо 700 милиона лева, е по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от Кампания ‘2023, което замества Схемата за единно плащане на площ. От понеделник, 6 ноември, всеки кандидатствал за подпомагане по директни плащания за Кампания ‘2023 ще получи по електронна поща информация за резултата от мониторинга на площите си. Стопаните ще могат да се запознаят с резултатите и да преценят дали да подадат възражение в 14-дневен срок чрез Системата за електронно услуги или да оттеглят парцела си.

В хода на срещата зърнопроизводителите представиха пакет от мерки и предложения, които според тях ще помогнат както организацията, така и начина на работа в сектора. Премиерът академик Денков приветства конструктивния подход и увери, че правителството е готово да влезе в експертен разговор по всяко едно от предложенията, така че да се изработят най-ефективните решения в дългосрочен план.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...