Брезничани честваха годишнината от битката край Брезник, за която ученици-пътешественици засадиха храсти на Бърдото – СНИМКИ

Отбелязване на 138 години от битката край Брезник по време на Сръбско-българската война се състоя в Градската градина в града, предаде репортер на Zapadno.com.

Часове преди честването служители от комуналното поддържане на Община Брезник почистиха листата около паметника. Церемонията по отбелязването на 138-годишнината започна в 12 часа. Пред паметника-костница младши експертът по образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравеопазване, социални и младежки дейности към Община Брезник Румяна Кръстева и местният историк и ръководител на клуб “Пътешественици из историята на Граово” Аниела Асенова припомниха исторически факти от паметните дни през ноември 1885 година. Отец Михаил отправи заупокойна молитва в чест на загиналите в битката. Представители на институции, ученици и граждани поднесоха цветя на монумента.

Събитието се организира от Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник, народно читалище “Просвещение-1870” и Църковното настоятелство на храм-паметник “Свети Георги Победоносец”. Участие взе и брезнишкото средно училище “Васил Левски”.

По-рано днес, в чест на годишнината от битката край Брезник, в местността “Чурек” на Бърдото бяха засадени 5 храста от вида юки. Растителните видове бяха засадени до паметната морена и около нея. Морената е поставена в местността, за да напомня за битката отпреди 138 години, случила се точно на това място. Юките са по-подходящи за почвата в “Чурек”, отколкото туите, които през последните години не се прихващаха или бяха унищожавани. Храстите са подарък от анонимен дарител, а инициативата за засаждането им е на членовете на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” от IX “а” клас с класен ръководител Стела Панова от брезнишката гимназия, поясни за Zapadno.com ръководителят на клуба Аниела Асенова.

Разгледайте снимки от честването на 138-годишнината и зададените нови храсти:Снимки: Божидар Пантев и Аниела Асенова

Виж също...

Loading...