Иконом Константин от брезнишкия храм “Света Петка” отслужи водосвет пред висшия полицейски състав на България по случай професионалния празник на българската полиция

„Благодаря на всички вас, колеги, които с ежедневния си труд, с постоянство и всеотдайност променяте правилата на играта и печелите ежедневните битки с престъпността, защитавате гражданите и съдействате за опазването на техния живот и имущество. Обществото ни има необходимост от силно мотивирани полицаи, които убедено защитават демократичните ценности и правата на всеки български гражданин“, с тези думи министър Калин Стоянов се обърна към полицаите по време на тържествената церемония по повод 8 ноември – професионалния празник на българската полиция, цитиран от пресцентъра на МВР.

„Вие, служителите от МВР, сте отговорни пред всеки един човек в държавата, защото в най-трудните моменти хората  разчитат на вас, защото полицейският служител се отзовава пръв в критична ситуация, понякога с риск за собствения си живот“, отбеляза вътрешният министър. Той изрази дълбокото си уважение към поколенията български полицаи, служили честно и всеотдайно и почете паметта на онези, които не са пожалили живота си, за да изпълнят своя дълг. Министър Стоянов благодари и на семействата на униформените за търпението и разбирането към работата на своите близки.

„Да си полицай не е професия, а призвание, отдаденост и дълг. Няма по-висша цел от това да защитаваш и да бъдеш в полза на хората, да пазиш техния живот и спокойствие“ – подчерта в словото си и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков. По думите му житейската е професионална мисия на всеки полицай е „да помагаме, да спасяваме, да защитаваме“.

Гости на тържеството бяха политическото и професионално ръководства на министерството, директорите на главни, областни и административни дирекции в МВР.

В рамките на церемонията отец Никанор от Софийската епархия извърши традиционния църковен ритуал по освещаване на знамената. Цветя и венци бяха положени на паметника на загиналите по време на изпълнение на своите задължения полицейски служители.

Празникът на българската полиция е честван е за първи път през 1924 година, а инициативата е на софийския градоначалник офицер от запаса подполковник Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на свети Архангел Михаил (21 ноември по стар стил). При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че светецът символизира властта, изпълняваща закона.

След 55-годишно прекъсване честването на празника е възстановено по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерския съвет традицията на 8 ноември да се отбелязва професионалния празник на българската полиция е възродена през 1999 година.

Водосвет за празника в двора на Главна дирекция “Национална полиция” бе извършен от предстоятеля на енорийския храм “Света Петка” в Брезник иконом Константин Стойчев.

Снимка: МВР – пресцентър

Виж също...

Loading...