Манастирът край Трън след ремонта: Керемиди се свличат от покрива на светата обител – СНИМКИ

На Архангеловден трънският манастир “Свети Архангел Михаил” отбелязва своя патронен празник. В наши дни от духовната обител е запазена манастирската църква, която се намира в планината близо до град Трън. Днес е повод за празник, но и момент да се погледне нагоре, към ремонтирания покрив на манастира. Трънчани сигнализираха до Zapadno.com, че покривът отново е за ремонт.

В началото на настоящата седмица репортер на Zapadno.com посети светата обител и засне свлечени от почти всички краища керемиди. От една от страните е пропаднал и мълниприемния проводник. Част от замазката на едно от двете кубета на манастирската църква също е паднала. Това са констатациите от външната част на манастирската църква.

В началото на 2018 година по храма стартираха реставрационни дейности, които бяха извършени с европейски средства. Дейностите включиха: архитектурна реставрация, конструктивно укрепване, консервация и реставрация на художествени ценности на манастирската църква към манастира. Крайният срок за извършване на дейностите беше 27 март 2019 година. Срокът беше спазен и на 8 ноември 2019 година частично ремонтираната манастирска църква посрещна вярващи за отбелязването на Архангеловден.

Архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов научи от Zapadno.com за случая с покрива на трънския манастир. Той поясни, че досега сигнал до него по темата не е достигал. Наместникът се ангажира да се запознае по-обстойно със ситуацията, за да се предприемат последващи действия. Отец Николай, който служи в Трън и е загрижен за бъдещето на манастира, поясни, че ремонтът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. При ремонтните дейности са спазвания указания на института, според които покривът е трябвало да се възстанови по начина, по който навремето е изграждан.

Манастирът е основан през Второто българско царство, като през годините е бил опустошаван, но отново възраждан. Неведнъж светата обител е ставала обект на набези. През XIV век, седемдесетте монаси в манастира са избити, а самата обител е изпепелена. В периода на османското владичество, манастира „Свети Архангел Михаил“ е важен културен център в западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Обителта е тясно свързана с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи в манастира сочат, че църквата е строена около 1600 година, сочат сведения, които се съхраняват в Държавен архив-Перник.

През последните години за манастира се полагат усилия от местни и хора, свързани с Трънския край. Група доброволци от Трън, Перник и София направиха стълбички и поставиха парапети по стръмните участъци от пешеходния маршрут до обителта. Тази година в навечерието на празника на манастира трънчани, основно от местното читалище, обединиха усилия и почистиха храстите около обителта. На поляната, където се събират хората за празника, бяха монтирани пейки с маси, а пътят за джипове към манастира бе подравнен с булдозер от Община Трън.

Разгледайте снимки от състоянието на покрива на манастира край Трън в началото на месец ноември 2023 година:

Виж също...

Loading...