Приключва проектът, който създаде Младежкия център в Брезник, като отчита 4 години на инвестиции в уменията и стремежите на младите хора от региона

Преди няколко седмици екипът на проекта публикува информация, която започва с думите: „Остават само 2 седмици до предстоящите избори за местна власт и само няколко месеца до края на проекта RAISE Youth“, видя Zapadno.com.

Проектът се изпълнява от Центъра за развитие на устойчиви общности и се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за безвъзмездна помощ на ЕИП и Норвежки фонд за младежка заетост. По линия на проекта беше създаден Регионален младежки център в Брезник, с подкрепата на Общинския съвет на Брезник, който даде възможност безплатно да се ползват помещения в бившата селскостопанска гимназия в града.

В представянето си на техния интернет сайт са написали, че финансирането от чужбина се отпуска за работа с младежи на възраст между 18 и 29 години, живеещи в общините от област Перник, които нито работят, нито учат в момента. В неговите рамки те преминават различни обучения по кариерно и личностно развитие, като на най-активните участници се предоставя допълнителна обучителна и менторска помощ за стартиране на собствен бизнес. „Дейностите надскочиха обичайните обучителни такива, като се създаде инфраструктура, която ще даде възможност за работа след приключването на проекта и така ще се осигури устойчивост на резултатите“, пишат организаторите. „Истинската инвестиция обаче е в хората – работихме рамо до рамо с будни млади хора от региона, които ни вдъхнаха сили и кураж, че развитие може да има и извън столицата. Бенефициентите по проекта сега ще станат действащи изпълнители и двигател на бъдещи промени, в резултат на всичко разработено и оставащо в региона. Днес екипът на Регионален младежки RAISE център може да се гордее с компетентност и самостоятелност и може да бъде верен помощник и дори партньор на бъдещата местна власт в региона!“

Именно местната власт е във фокуса на една от последните им инициативи. Провели са проучване сред млади хора от областта какво биха направили, ако можеха сега да станат част от екипите на местната власт в своите градове и села. Резултатите показват, че според запитаните младежи от Брезник приоритет са условията за спортуване и детските площадки. Те смятат още, че са нужни повече работни места и повече културни мероприятия в града. Сред основните нужди са още привличането на туристи, така че градът да „оживее“. Най-устойчивата стратегия на местната власт според най-младите граждани на Брезник е да се задържат хората в града и да се привличат нови. Това може да се случи само с добър екип, който да участва във всякакви конкурси и проекти и в привличането на инвеститори”.

Снимка: Регионален младежки RAISE център

Виж също...

Loading...