Изложбата за времето на социализма в Брезник предизвиква интерес в младото поколение и различни чувства във възрастните

Изложбата “От девети до десети – времето на социализма”, която е експонирана в бившето училище по селско стопанство в град Брезник, предизвиква широк отзвук в местната общественост. По-младото поколение се вълнува, разглеждайки предмети от миналото, а във възрастните се пораждат различни чувства, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита на 10 октомври, а нейн автор е брезничанинът Божидар Пантев. Десетилетия той събира експонатите, които са изложени в бившия киносалон на емблематичната за Брезник сграда. Това е втори път, когато тематичната експозиция вижда бял свят. Първото и експониране е в чест на 25-годишнината от демократичните промени в България.

Днес, 34 години след 10 ноември 1989 година, изложбата буди интерес и разнородни чувства. Някои се възхищават, други откриват нови светове сред експонатите, а трети си спомнят какво е било по онова време. Откриването на “От девети до десети – времето на социализма” грабна присъстващите с ролите, в които влязоха брезнишки любители на театъра и художествената самодейност. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Божидар Пантев и читалището на Брезник върнаха спомените на поколения брезничани – ВИДЕО.

Месец след откриването посетители от различни възрастови групи продължават да се възхищават на предметите и снимки от социализма. След разглеждане желаещите могат да напишат своето мнение за “От девети до десети – времето на социализма”. Какво са написали някои от посетителите, може да видите на снимката по-долу.

Портрети на бившите комунистически вождове, бюст на брезничанин, който е бил най-възрастният комунист на планетата в определен период от време, пресъздаден кабинет на първия секретар на Българската комунистическа партия, художествено ателие за агитационни материали, техника и други предмети са малка част от изложбата. Експозицията се отваря от автора, който с внимание отговаря на всеки въпрос, а някои посетители ги изненадва с техни или на близки хора фотографии от миналото.

Най-много се вълнуват учениците, които на групи с класни ръководители посещават кътчето, показващо Брезник и България от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. Общото при възрастните посетители на изложбата е, че виждат отражението на младостта в нея. “Отваряме, когато има желаещи, независимо събота, неделя. Обадят ли се по телефона, идвам. При възрастните са различни чувствата. Спомнят си портретите, спомнят си къде са били сложени. Даже ми донасят. Възрастните по по-различен начин реагират. Младите казват: “Баба ми каза така…” Не искам да цитирам точно какво е казала бабата”, сподели Божидар Пантев.

Отзвукът на “От девети до десети – времето на социализма” помага и за попълване с нови материали, които хора носят и желаят да оставят. Божидар Пантев пък държи оригиналите на снимки и документи да останат в дарителите, а за експозицията прави копия. Неговото желание е цялата изложба да бъде подарена на Община Брезник, но с условието, че всичко ще бъде описано и съхранено.

Предметите са достигнали до наши дни благодарение на съхранението, тъй като в началото на демократичните промени всичко показано е трябвало да изчезне и дори появата им тогава е предизвиквала недоволство.

“От девети до десети – времето на социализма” може да бъде разгледана най-рано до пролетта на 2024 година.

Виж също...

Loading...