В петък по Брезник и Трън ще се чуват гласови съобщения за техническа проверка и звукови сигнали от системата за ранно предупреждение и оповестяване

На 17 ноември (петък) ще се проведе тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване от 11:00 до 11:30 часа, чрез задействане на сирените в общинските центрове на област Перник. Ще бъдат излъчени гласови съобщения за техническа проверка и звукови сигнали, съобщиха от Областна администрация-Перник.

Тест на системата за известяване и разпространение в мобилната мрежа на съобщения с предупреждения за опасни събития BG-ALERT ще се проведе на 22 ноември (сряда) за област Перник. Всеки тест ще бъде провеждан в продължение на половин час, съобщението ще бъде излъчвано на български и английски език.

През месец април тази година на начална пресконференция бе представен проектът, чрез който ще се осигури навременно предупреждение и оповестяване на хора на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие и излъчване на указания за необходимите мерки и последващи действия чрез акустични сигнали и гласова информация на „живо“. Със свои презентации представителите на консорциумите, избрани след обществени поръчки за изпълнители по договорите за изграждане на сиренни системи и за модернизиране на системите за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт, представиха информация за етапите на реализиране на дейностите по проекта, като беше изтъкнато, че в процеса на работа системите следва да функционират без прекъсване и в пълна функционалност, отбелязаха от дирекция “Комуникации и информационни системи” към МВР.

Zapadno.com припомня, че модерни системи по проекта е заложено да има на 5 сгради в град Брезник. Това са сградите на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник, народно читалище “Просвещение-1870”, бившата общинска болница, спортен комплекс “Чорни” и на производствена сграда на улица “Борова гора”. В град Трън такива системи трябва да са монтирани на 4 сгради. Това са сградите на Центъра за настаняване от семеен тип (бившата общинска болница), народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, параклис “Света Троица” над квартал “Мурговица” и на градския стадион.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...