На екскурзия из Брезнишко и Трънско ученици предадоха на свои съученици увлекателни уроци за обекти по маршрута

На 11 ноември ученици от кюстендилската езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ са взели участие в интегрирана образователна екскурзия из Краище по маршрут: Кюстендил –Лобош – Ковачевци – Гигинци /Гигински манастир/ – Брезник – Трън– Бусинци / Музей на бусинската керамика/ – Студен извор /Музей на киселото мляко / – Трън / Центъра / – Брезник – Перник / Парк „Холидей“/ – Кюстендил, съобщиха от учебното заведение.

В екскурзията са се включили ученици от XI и XII клас с профил „География и икономика“, олимпийци от географски клуб „Компас“ от IX до XII клас и участници в клуб „Химия“ от IX клас с ръководители Донка Стоянова и Елза Давидкова.

Автобусът на транспортна фирма „Лира“ се е превърнал в мобилна класна стая, в която учениците са показали своите знания и демонстрирали придобити умения по география и икономика и по химия и опазване на околната среда. Дванадесетокласниците са разкрили екскурзоводски умения и предоставили туристически услуги на участниците в екскурзията по време на пътуването. Те са поднесли увлекателна информация за природната среда, демографската ситуация и стопанското развитие на Краище. Обстойно са характезизирали отделни обекти по маршрута – язовири, манастири, селища, планини и върхове, музеи и други. Обяснявали са природни процеси и явления, които са ги съпътствали по време на пътешествието, използвайки знания по химия, физика и география.

Участниците в екскурзията са разгледали Църногорския манастир над село Гигинци, Музея на бусинската керамика в село Бусинци, Музея на киселото мляко в село Студен извор, центърът на Трън, Брезник и Перник.

Пътешествието е приключило с викторина, на която учениците са показали какво са научили от разказите на дванадесетокласниците, от ескскурзоводите в посетените музеи, от учителите по география и химия и от представителя на туристическото дружество в Кюстендил Стефан Христов, който е допълвал разказите на дванадесетокласниците с интересна информация по време на цялото пътуване.

Най-активните ученици във викторината саполучили награди. Пътешествието е разширило общата култура на учениците и ги е заредило с позитивни емоции.

Снимка: езикова гимназия „Д-р Петър Берон“

Виж също...

Loading...