Превозът на пътници в Трънско може да прекъсне, поради изтичащ договор между превозвача и Общината

През последните няколко години темата с обществения превоз на пътници от и до община Трън е актуална и на дневен ред – и за пътници, и за властимащи. Причината е, че преди 3 години дългогодишният превозвач се отказа да изпълнява курсове по линиите, свързващи Трън и част от трънските села с Брезник, Перник и София. Беше предприета спешна мярка за пряко възлагане на обществения превоз, след като няколко пъти Община Трън безуспешно търсеше друга фирма за изпълнение на услугата. Накрая софийската фирма “Транс Груп 98” ЕООД откликна на предложението и вече няколко години вози трънчани и гости на общината. Оказва се, че в края на 2023 година отново трябва да се приложи спешна мярка за обществения превоз, предаде репортер на Zapadno.com.

От няколко седмици Zapadno.com активно работи по темата за обществения превоз на Трънско. В началото на месец ноември читателите на сайта научиха, че срокът на мярката за обществения транспорт в Трънско изтича, а Община Трън очаква одобрение на нови маршрутни разписания след проведено в началото на октомври заседание на комисия по републиканската транспортна схема. Прочетете още по темата в публикацията: Извънредната мярка за обществения транспорт в Трънско изтича, Общината очаква одобрение на нови маршрутни разписания.

До средата на месеца отговори какво е взето като решения на заседанието няма, но от Областна администрация-Перник и Община Трън потвърдиха, че на него са разглеждани маршрутните разписания за Трън. Кметът на община Трън Цветислава Цветкова отговори за Zapadno.com, че Общината има проблем с възлагането на обществения превоз. “Да, имаме проблем с възлагането на обществения превоз на пътници от и до община Трън, тъй като нямаме утвърдени маршрутни разписания. Същите бяха обсъдени (м. май 2021 г.) от Областната транспортна схема гр. Перник и входирани от Областна администрация Перник в ИА “Автомобилна администрация” гр. София за проверка и утвърждаване. Заседание на комисията по републиканската транспортна схема е проведено на 04.10.2023 г. /но от началото на 2020 г. не е заседавала комисията/. Съществува непосредствен риск от прекъсване на транспортното обслужване на населението на територията на общината, тъй като изтича срокът на договора, сключен между Община Трън и “Транс груп 98” ЕООД. Изпратихме запитване до изпълнителния директор на ИА “Автомобилна администрация” гр. София какви действия да предприемем, очакваме отговор”, отговори Цветислава Цветкова. Община Трън няма как да проведе по надлежния ред обществена поръчка по Закона за обществените поръчки, поради липсата на утвърдени маршрутни разписания. Това е причината от Община Трън отново да са отправили искане към областният управител на област Перник за прилагането на нова “спешна мярка” във връзка с член 5, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 1370/2007 на Европейския парламент.

Решението на проблемите с обществения превоз зависят от комисията по републиканската и междуобластната транспортна схема, както и от Министерство на транспорта и съобщенията. Община Трън няма информация за преустановени курсове по линии, които автобусната фирма изпълнява, отговори още кметът Цветислава Цветкова.

Zapadno.com попита и дали Община Трън не може да извършва услугата по превоз на пътници. Кметът отговори, че Общината не може да предприеме такива действия, тъй като общинските администрации не са оторизирани да изпълняват такъв вид услуга. Освен това Община Трън не разполага с общински автобус и квалифициран шофьор към администрацията. “В заключение бих искала да споделя, че в общината нямаме постъпили сигнали за недоволство от транспортното обслужване на гражданите, ако възникне някакъв проблем го решаваме своевременно с транспортната фирма. Успяхме да решим проблема и с незаконния превоз на пътниците, гарантирайки им сигурност и качествено обслужване”, каза още Цветислава Цветкова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...