Секретарите на читалищата в селата Ноевци, Долна Секирна, Сопица, Велковци и Кошарево обогатиха знанията си на семинар

Около 70 представители на читалища от областите Перник и Враца участваха в семинар под надслов “Стопанската дейност и народните читалища”. Сред присъстващите бяха секретарите на читалищата в брезнишките села Ноевци, Долна Секирна, Сопица, Велковци и Кошарево, предаде репортер на Zapadno.com.

Семинарът беше открит в тържествена зала в сградата на Минна дирекция в Перник. Организатори на форума са Регионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник и Регионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Враца. “Първата ни среща беше през месец юни, когато ние гостувахме във Враца. Домакини бяха Регионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Враца, народно читалище “Развитие-1869” в град Враца и народно читалище “Никола Йонков Вапцаров-1924” в град Криводол. Сега те връщат срещата и идват представители на читалища от област Враца. Ще има представители и от нашата област”, каза Зорница Вангелова от Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Перник.

По време на семинара представителите на читалищните институции обогатиха знанията си чрез лекция по темата за правната рамка на стопанската дейност при народните читалища. Лектори бяха Радина Банова-Стоева и Александра Мирчева. На всеки един от участниците в семинара бяха раздадени папки с програмата, място за записване на записки, маркер, химикал и ключодържател. В ъгъл на всяка папка е изписан и цитат на български народни будители. Посещения на забележителности в региона, сред които подземния минен музей, също са част от програмата.

Такива съвместни инициативи са традиция между регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища” с прекъсване по време на пандемията. “Това е добро партньорство между Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Враца. Надявам се да продължи това добро партньорство и даже да привличаме читалища и от други области”, каза още Зорница Вангелова.

Виж също...

Loading...