Спешни мерки по пътя Брезник – Божурище за обезопасяване на участъците и съоръженията без предпазни огради

В периода ноември – декември, най-късно преди празниците, трябва да се предприемат спешни мерки за обезопасяване на третокласен път 638 Брезник – Божурище. Това става ясно от отговор на Областно пътно управление-София до кметския наместник на божурищкото село Златуша Надка Първанова, видя Zapadno.com.

Припомняме, че в 15-километров участък между селата Делян и Гурмазово на третокласен път 638 Брезник – Божурище беше извършен ремонт. Предстоят довършителни дейности по банкетите, отводняването в населените места, монтирането на мантинели и полагането на хоризонтална маркировка по цялата отсечка от Божурище до Делян. В момента се провежда процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за изработка и монтаж на пътни знаци. След сключването на договор с избрания изпълнител ще се поставят и необходимите пътни знаци. Това поясниха за Zapadno.com от Агенция “Пътна инфраструктура” през лятото.

Във връзка с възникнали запитвания на граждани, относно състоянието и мерките за безопасност третокласния път, кметският наместник на село Златуша Надка Първанова показа отговор от директора на Областно пътно управление-София инженер Румен Сачански. Част от пътя е ремонтиран по програма за текущ ремонт на Агенция “Пътна инфраструктура” в периода 2020 – 2022 година. През 2023 година са направени заявки към Пътната агенция по договорите за стоманени предпазни огради, хоризонтална маркировка и пътни знаци. До момента тези заявки са останали неодобрени. Това е било причината да се търси временно решение и със заповед на директора на Областно пътно управление-София от края на месец октомври тази година е сформирана комисия от Пътното управление, Областна дирекция на МВР и ДЗЗД “Пътно поддържане”. На комисията е решено да се предприемат временни мерки за обезопасяване на опасните участъци. Те ще се сигнализират с пътни знаци и ограничителни стълбчета, става ясно от отговора на инженер Румен Сачански до кметския наместник на Златуша.

Дължината на третокласен път 638 е 32 километра. Пътят започва от района на град Брезник и завършва малко след град Божурище, посока София. През пролетта на 2021 година стартира цялостната рехабилитация на пътя между град Божурище и село Делян. Предвиждаше се да приключи през 2022 година, а стойността му е 797 244 лева с ДДС. Известно време ремонтът се забавяше, но проверка на Zapadno.com на място установи, че пътят е почти завършен и няма дупки или неравности, както беше преди време.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...