Брезнишките общински съветници решиха да прибират по-малко пари за работата си, с 10 % надолу ще взима и председателят

Общински съвет-Брезник е провел първото си работно заседание след полагането на клетва на новите общински съветници. Заседанието се е състояло в средата на настоящата седмица, съобщи за Zapadno.com председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков.

На сесията съветниците са разглеждали докладни, свързани с избиране на временна комисия на Общинския съвет в Брезник, изготвяне на правилник за работа и възнагражденията на кметът на Брезник, на кметовете на кметствата на територията на общината, на общинските съветници и председателя на Общинския съвет.

По закона общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец. “По Закона за местното самоуправление и местната администрация максимумът, който се полага за трудово възнаграждение на общински съветник е 70 на сто на база средната брутна работна заплата за общинската администрация от месеца. Така поверява законът. В нашия случай колегите пожелаха и гласуваха възнаграждението да е 60 на сто”, каза Иван Тинков.

Председателят на Общински съвет-Брезник също ще получава с 10 % по-малко от това, което му се полага според закона. “При мен по смисъла на закона като председател следва да получавам до 90 % при пълен работен ден, както аз си работя, от трудовото възнаграждение (брутната заплата) на кмета на община Брезник. Пожелах възнаграждението да е 80 на сто”, каза още председателят на Общинския съвет в Брезник.

Предстои следващо заседание на общинските съветници, на което ще се разглеждат докладни, свързани с местните такси и данъци, както и други.

Виж също...

Loading...