Порочната практика в Брезник продължава: Недобросъвестни граждани използват съдовете за пепел за изхвърляне на битови отпадъци

Всеки зимен сезон в град Брезник се поставят специализирани съдове за събиране на пепел (пепелници). Това се прави за улеснение на гражданите, които се отопляват с твърдо гориво и генерират пепел от него, но и за да не се използват съдовете за битови отпадъци. В някои случаи съдовете за смет могат да се възпламенят от неизгорели остатъци от твърдото гориво. Въпреки, че от Община Брезник са предоставили тази възможност, недобросъвестни граждани продължават да изхвърлят битови отпадъци в пепелници, предаде репортер на Zapadno.com.

Пепелниците в град Брезник са около 70 на брой. Те са поставени до контейнерите и кофите за битови отпадъци. В началото на зимния сезон отново се наблюдава порочната практика да се изхвърлят битови отпадъци в пепелниците и обратното – пепелта да е в контейнери и кофи. Вече има и случаи с опожарени съдове за смет, в които е била изхвърлена пепел, поясниха за Zapadno.com от Община Брезник.

С заглавието “Без коментар!” от общинската администрация показаха във Фейсбук профила си запълнен с битови отпадъци пепелник на улица “Цвета Лумбарова” в града. На пепелниците беше описано, че е забранено изхвърлянето в тях на други отпадъци освен пепел. Специализираните съдове за остатъци от изгоряло твърдо гориво се изхвърлят по график, но ако се напълнят преди денят за извозване, се изпразват своевременно от служители с камион. Битовите отпадъци в пепелниците се преместват в контейнерите за смет, за да може само пепелта да бъде извозена.

Снимка: Община Брезник

Виж също...

Loading...