Преминаващи през Велковци и велковчани помагат за фонда на читалищната библиотека, сред читателите са хора от Перник и София с имоти в селото

Велковчани и преминаващи през селото хора даряват книги за библиотеката в село Велковци. Това каза за Zapadno.com секретарят на народно читалище “Граовска пробуда-1928” Василка Василева.

Интерес към книгите има от възрастни и млади хора. Наблюденията са, че през последните 2 години са се увеличили читателите, които са предимно млади пенсионери. Сред хората, заемащи книги за вкъщи са и такива с имоти в селото, но обитаващи ги през топлите месеци в годината.

Наскоро стана ясно, че читалището във Велковци е сред одобрените по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” ‘2023. Чрез тази програма библиотечният фонд ще бъде попълнен с нови книги.

Фондът на библиотеката към народно читалище “Граовска пробуда-1928” наброява близо 5 000 тома литература, разпределена в различни отдели. “Велковчани даряват, но даряват и хора, които преминават. Спират и оставят книги в читалището, тъй като то е до главното шосе. Дарителите даряват предимно художествена литература. Последното дарение е с над 60 книги, дарени от непознати за нас хора от Перник. Това ме радва, защото се попълва библиотечният фонд”, каза Василка Василева.

Предстояща инициатива на читалището във Велковци ще е пресъздаване на обичая Бъдни вечер.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...