В Брезнишко ваксинират селскостопански животни срещу Ку-треска след съмнителна проба от сборно мляко

На територията на област Перник е установен съмнителен случай за наличие на заразно заболяване по едро преживно животно. Случаят е установен след извършени проби от сборно мляко от животни в община Брезник. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Zapadno.com.

Няма основание за притеснение, тъй като животните не показват признаци на заболяване, увери по време на заседанието директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Параскева Татаркова. “Открити са антитела в сборни млечни проби от животни, намиращи се на територията на община Брезник, община Земен и една ферма имаме на територията на община Перник. След откриването на тези антитела в сборното мляко е пристъпено към индивидуални кръвни проби от тези животни, за да се види точно откъде идва. От всички резултати, които са дошли, имаме само един съмнителен случай, а другите са отрицателни. Освен това е започната ваксинация на животните срещу Ку-треска. Тя е в рамките на 3 години, като някъде е свършена в неблагополучните стопанства, на други места е започнала. Имаме уверението, че всички стопани ще ваксинират животните си и този проблем ще се елеминира”, каза доктор Татаркова.

Областна дирекция по безопасност на храните-Перник изпълнява дейности по национална програма за профилактика, контрол, надзор и ликвидиране на заразни заболяване по животните в Република България за периода 2022 – 2024 година. “Каквото ни е заложено в тази програма, ние го правим. За Ку-треска взимаме сборни млечни проби. Това ще рече: фермата е 200 животни, взимаме една проба от тази ферма. Изпращаме я и връща се протокол. Установяват се или не се установяват антитела срещу Ку-треска. Там, където е установено изпращаме индивидуални кръвни проби от всяко животно. От тези резултати, които сме получили досега нямаме антитела. Само една проба е съмнителна”, каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Параскева Татаркова. Тя отново подчерта, че няма място за безпокойство относно съмнителния случай.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с внезапно начало, отпадналост, главоболие и атипична пневмония. Среща се сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната. Това заразно заболяване може да се предаде и на човека, като обикновено заболяват ветеринарните лекари или гледачите на животните.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...