Големият проблем в община Трън са животните, които преминават границата, защото са без ушни марки

Проблемът с преминаващите по пътищата свободно пуснати селскостопански животни беше дискутиран на заседание на Общински съвет-Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Проблемът с движещите се по главни пътища и селски улици крави, коне, свине и други животни в Трънско е отдавна. По наредбите на местната власт селскостопанските животни не трябва да бъдат допускани да се движат по платната за движение. По време на сесията на трънските общински съветници Мартин Томов каза, че е сезирал Българска агенция по безопасност на храните за проблема. “Отговорът беше следният: Ако искате да се справите с този проблем, трябва да направите следното. Не знам как се казва… Обор, трябва да се направи някакъв обор, в който това животно да се заведе там. Съответно има някакъв срок, когато човек да си го припознае животното и така нататък”, каза общинският съветник.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова попита кой ще организира такъв процес и ще храни животните. “Така че аз да питам кой ще организира технологично целия този процес. Дали са Ви казали, защото те това са Ви го спестили”, каза Цветкова.

Председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев каза, че Трън има проблем с животните покрай границата, които идват от Сърбия. “Ние имаме огромен проблем на границата с животните. Сръбски животни влизат на наша територия. Пет пъти госпожа Цветкова организираше срещи с Агенцията по храните. Дойдат, животните нямат ушни марки. Не знаем чий са. Не можем да предприемем нищо. Ако нещо предприемем и стане с животните отговорността е за нас”, каза Бойчо Харалампиев.

Кметът на Трън поясни, че кметските наместници правят предписания на нарушителите. “Имаме цяла комисия, която е сформирана в Общината. На всички с животновъдни обекти, които са със застрашаващи живота и здравето на хората, ако мога така да се изразя, защото точно така се получава с тях, сме направили предписания. На някои от тях има по няколко предписания. Но когато се види животното се ‘почва тръгване от там. Звъним в Агенцията, за да ни изпратят някой с четец за да прочете чийо е животното. Защото по ушната марка ние не знаем на кого е това животно, за да го санкционираме по някакъв начин. При което те започват: Днес не можем да ви изпратим. Утре ще дойде, вдругиден ще дойде – няма значение. Вървим си по този път. Идват и казват на кого е. Той започва: Скъсали са електропастира, елате да видите. Комисията отива вижда”, каза Цветислава Цветкова.

Виж също...

Loading...