Общинските епизоотични комисии в Брезник и Трън ще се събират заради огнищата на птичи грип в страната

Заседания на Общинските епизоотични комисии в област Перник трябва да се проведат в следващите 10 дни. Това решение беше взето на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Zapadno.com.

На работната среща присъстваха представители на общински администрации, полицията, Регионална здравна инспекция-Перник, Областна дирекция по безопасност на храните-Перник, държавните горски стопанства и ловно-рибарските сдружения, както и ветеринарни лекари. Заседанието беше свикано по предложение на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник. На него бяха обсъдени мерки, които трябва да се предприемат в областта във връзка със заболяването птичият грипен вирус А (Н5N1) или птичи грип.

7 милиона е броят на кокошките носачки в България, като 1 милион и 200 хиляди от тях са засегнати птичи грип. “Инфлуенцата е на територията на четири области – Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич, а огнищата са 7 на брой. Засегнатите са милион и 200 хиляди кокошки носачки. Това е твърде голяма част като заболели. Знаете, че те подлежат на унищожаване, което е най-неприятното. Още с първото огнище дирекция по безопасност на храните е предприела мерки към птицевъдните обекти, където се отглеждат голям брой птици. Издадени са предписания за спазване на заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните за отглеждане на птиците на закрито за период от октомври до 31 март 2024 година. Нашите инспектори следят за изпълнението на тази заповед. Също се взимат мерки за недопускане гризачи и диви птици до фуража на животните, което трябва да се извърши не само в големите птицеферми, а и в личните стопанства”, каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Параскева Татаркова.

Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е взела кръвни проби от всички регистрирани птицеферми в областта и са изпратени за изследване. Резултатите от пробите все още не са готови. От дирекцията по безопасност на храните търсят съдействие от местните власти за разяснителна кампания, насочена към личните стопанства и домакинства на хората, които отглеждат птици. Превантивна мярка е разделното отглеждане на птиците в личните дворове. “Знаем, че в личните дворове, освен кокошевите се отглеждат и водоплаващи (гъски, патици). В природата на вируса резервоара са тези водоплаващи. Те боледуват леко или понякога и не боледуват, но пренасят вируса на кокошевите, които са силно възприемчиви. При тях смъртността е висока”, каза още доктор Параскева Татаркова. Тя се обърна и с молба към държавните горски стопанства и ловните сдружения за следене на заболеваемост или смъртност при дивите птици.

Предстои областният управител на област Перник да издаде заповед за провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии. На тези заседания ще бъдат разяснени превантивни мерки за недопускане разпространението на птичия грип. Провеждането на работните срещи на общинско ниво трябва да се случи в следващите 10 дни. С писмо от губернатора до кметовете на общините в областта ще се отправи молба за посочване на график за провеждането на Общинските епизоотични комисии. Това поясни заместник-областният управител на област Перник Илинка Никифорова.

Виж също...

Loading...