Читалището на Сопица ще разчита на награди от фестивали на сурвакарската група на селото за подпомагане ремонт на библиотеката

Около 5 хиляди лева са необходими за ремонт на помещение в сградата на народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица. Помещението ще е предназначено за библиотека, каза за Zapadno.com секретарят на читалището Кристиян Ивайлов.

Преди 2 години бяха поставени основите на инициативата по обособяване на читалищна библиотека в Сопица. Тогава дарители подпомогнаха каузата с даряване на разнообразна литература. От хора от селото и приятели на читалището са събрани и средства за ремонт на помещението, но сумата не е достатъчна. “Захванахме се с библиотеката, но за съжаление средствата не са достатъчни. Около 5 000 лева трябват за това помещение, което сме предвидили за библиотека. Очакваме събирането на още средства и сурвакарските празници догодина, тъй като от тях ще може да се подпомогне дейността на читалището”, каза Кристиян Ивайлов.

Към читалището дейност развиват детски самодеен танцов състав с 13 самодейци, танцова формация “ШарениЯ” с над 25 любители на танцовото изкуство, женска група за пресъздаване на обичаи с 5 – 6 жени и сурвакарската група с около 70 човека, разпределени в детска група и група с възрастни участници.

Предстои самодейци от читалището да се включат в украсяване за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...