Търсенето на дърва за огрев в Брезнишко е намаляло почти наполовина, а цената се увеличава след товарене и транспортиране

Работата на “Държавно горско стопанство-Брезник” вече е нормализирана напълно, след като преди 3 – 4 месеца тя беше парализирана. Това увери директорът на горското стопанство инженер Юлий Сираков, пише вестник “Съперник”.

По отношение на доставката на дърва за огрев на населението от община Брезник, инженер Сираков поясни: “Трябва да кажа, че пазарът на дърва за огрев тази година няма нищо общо с миналогодишния. Миналата година имаше огромно търсене на дърва, което на моменти истеризира. Това доведе до поскъпването на дървата. Тази година търсенето на дърва в община Брезник е намаляло почти наполовина. Ще направя една съпоставка. За миналата година – 2022-ра, “Държавно горско стопанство-Брезник” е реализирало общо 8 052 пространствени кубични метра широколистни дърва за огрев на населените места от общината. Към настоящия момент горското стопанство е реализирало 3 700 пространствени кубични метра. В момента, в който някой подаде заявка за доставката на дърва за огрев, на третия ден си е получил дървата. От 3 до 5 дни най-късно, в зависимост от метеорологичната обстановка, изпълняваме всяка подадена заявка за дърва. Засега не се наблюдава повишено търсене или някаква истерия. Цената на широколистните дърва за огрев, които продава териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник” в момента, е 55 лева за кубик франко временен склад. Проблемът е, че транспортът и товаро-разтоварната дейност оскъпяват допълнително крайната цена на доставените дърва. Така се формира крайна цена от 115 – 120 лева, а някъде и малко повече, в зависимост от разстоянието до населеното място”, поясни инженер Сираков.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър (архив)

Виж също...

Loading...