Отпускат на още 46 хиляди домакинства по 148 лева и 35 стотинки за компенсиране на повишените си разходи за отопление

Още 46 000 домакинства ще получат еднократна добавка в размер на 148 лева и 35 стотинки за компенсиране на повишените си разходи за отопление през миналия зимен сезон по мярката „Подкрепа за уязвими домакинства – SAFE“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Това решиха членовете на Комитета за наблюдение на Програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от Агенция за социално подпомагане.

С добавката се компенсира високото ниво на инфлация вследствие на ръста в цените за електроенергия и топлоенергия през миналия отоплителен сезон, предизвикани от военната агресия на Русия в Украйна. За изплащането на добавката  бюджетът на операцията се увеличава с над 7,4 милиона лева и вече е над 54 милиона лева. Мярката се реализира от Агенцията за социално подпомагане.

С еднократната добавка ще бъдат подкрепени домакинствата, в които има човек със 100 % намалена работоспособност или човек над 75 години с над 90 % степен на увреждане без определена чужда помощ. Подкрепата ще бъде достъпна за домакинствата, които не получават целева помощ за отопление.

До момента по мярката „Подкрепа за уязвими домакинства – SAFE“ еднократна добавка от 148 лева и 35 стотинки получиха 320 000 семейства с деца с ниски доходи.

Виж също...

Loading...