Сурвакари в Брезнишко вече стягат организацията за сурвакарските празници през 2024 година

С наближаването на края на годината сурвакарските групи в Брезнишко вече поглеждат към календара за 2024 година, когато отново започва провеждането на местни празници и фестивали по градовете и в чужбина. Сред първите сурвакарски групи, които са започнали с подготовката, са тези на брезнишките села Сопица, Долна Секирна и Кошарево, видя Zapadno.com.

Сурвакари от групата към народно читалище “Иво Войвода-1928” в Долна Секирна леко са загряли на механа “Воденицата” в софийския квартал “Драгалевци”. Заедно с тях е бил и Петър Янев. На 2 декември от 18 часа в читалището на селото ще се проведе събрание на сурвакарите във връзка с предстоящите участия, а след него ще има банкет, съобщиха от сурвакарската група.

Сурвакарската група към народно читалище “Светлина-1932” в Сопица успешно е подала онлайн заявка за участие в предстоящото ХХХ-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” ‘2024 в град Перник.

По повод международния фестивал на маскарадните игри главният експерт по култура и духовно развитие в Община Перник Иванка Василева написа във Фейсбук профила си: “Основното лице на един народ- културата и традициите. А ние имате в изобилие традиции, които са уникални. За тях не съществуват граници. Те правят най-добрите мостове между отделните народи. ХХХ-то издание на МФМИ “Сурва”- Перник 2024 е на прага. Очакваме Ви!”

В залата на кметството в село Кошарево ще се проведе събрание на сурвакарите. Срещата е насрочена за 2 декември от 18:00 часа.

Снимка: сурвакарската група на село Долна Секирна

Виж също...

Loading...