По пътищата в област Перник полицаи провериха светлините на над 100 новорегистирани моторни превозни средства

Втората кампания на акция “Зима” стартира от 25 ноември и продължава до 4 декември и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Контролната дейност на “Пътна полиция” ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение. Специално внимание ще се обръща на тези,  които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци). Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на Закона за движение по пътищата, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Предвиден е и активен контрол за даване от водачите на пътни превозни средства предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

При констатиране на нарушения ще се взима отношение на място.

Санкциите са:

От 20 до 50 лева за неправилно пресичане на пътното платно.

100 лева и 10 контролни точки – при отнемане предимство на пешеходец на пешеходна пътека.

50 лева – при неизползване на обезопасителни системи – колани, каски и системи за обезопасяване

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.
2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.
3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 милиметра.
6. В три- и четириколесните моторни превозни средства задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.
9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.

През първия етап на акция в Пернишка област са проверени 761 моторни превозни средства и около 1 000 човека. Регистрирани са 16 пътнотранспортни произшествия с 4 пострадали. Проверени са светлините на 115 новорегистирани моторни превозни средства.

Виж също...

Loading...