Музей “Земята и хората” гостува в Брезник с експозицията на скъпоценни камъни и стихове “Поезията на камъка”

Откриването на гостуващата изложба “Поезията на камъка” на Националния музей „Земята и хората“ ще е съпътстващата изява за петата научна конференция, която ще се проведе в Брезник на 30 ноември, съобщиха за Zapadno.com от Общинския исторически музей.

Идеята да се покаже в хармонично единство поезия и минерали е на служители от Националния музей „Земята и хората” в София. Провокирана е от ширещата се представа, че минералите са „нежива” природа и рядко се вижда тяхната роля като вдъхновител и източник за духовно преживяване. В различни времена авторите на художествени произведения често използват свойствата и качествата на минералите като символ на съвършенството и красотата.

В гостуващата изложба на Националния музей “Земята и хората” – София могат да се видят високо естетични природни образци на скъпоценни камъни, чиято красота, цвят или твърдост са използвани за изграждане на различни поетични образи. Редом с тях могат да се прочетат откъси от стихове за съответния камък.

Наименованията на някои скъпоценни камъни са навлезли в поетическата стилистика и авторския почерк на класиците ни, а така и на съвременните български поети: „рубинени уста” (Христо Смирненски), „кехлибарното лято” и „елмазена влага” на Елисавета Багряна, „изумрудена верига” (Николай Райнов), „бисерни слова” (Йордан Кушев), „мир гранитен” (Иван Вазов), „диамантни къдреци” (Мара Белчева), „алмазна роса” и „алмазна утрин” на Николай Лилиев, „ясписни вълни” (Теодор Траянов)…

Неразделна част от изложбата са постери с подбор от стихове на поети, които чрез минералите в пряко или преносно значение постигат своите поетични внушения. Подбраните творби отразяват дълъг период от човешката история – авторите са представители на различни култури и поетични направления. Започвайки от Фирдоуси, Хаям и Руставели, през Микеланджело, Шекспир, Байрон, Гьоте, Хайне, Пушкин, Неруда и много други и се стигне до поезията на Петя Дубарова, навсякъде в стиховете се срещат прекрасни образи от каменното царство, станали в повечето случаи нарицателни поетични имена.

Изложбата ще гостува на Общински исторически музей-Брезник до края на февруари 2024 година. Експонирана е в изложбена зала „Военен клуб“.

Снимка: Национален музей “Земята и хората”

Виж също...

Loading...