Брезничани и гости на Брезник се посмяха със забавни разкази от Граово, събрани от Ал. Мартинов – ВИДЕО

Спомен за изследователя Александър Мартинов (1908 – 1993) от брезнишкото село Гърло беше представен в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник. Гости на събитието бяха граждани, представители на местни институции и гости на града, предаде репортер на Zapadno.com.

Александър Мартинов е роден през 1908 година и е от село Гърло. Животът си посвещава на изследователска дейност на легенди, традиции, клетви и други. През 1958 година издава единствения по рода си сборник с умотворения от Брезнишко и някои населени места, които днес попадат на територията на община Перник. Сборникът излиза в тираж 500 броя и е с над 800 страници. Работата по него е отнела 4 години на Александър Мартинов. Един от екземплярите е притежание на Аниела Асенова, която има желанието местната власт на Брезник да намери средства за преиздаването на изданието.

В чест на изследователя местният историк и ръководител на клуб “Пътешественици из историята на Граово” Аниела Асенова организира заснемането на филм. По него работят Милен Миланов, Милена Цветанова и Аниела Асенова, а участие взимат хора от селата Гърло и Слаковци. “Много трудно събрахме всичко за него, защото е минало много време. Но все пак намерихме хора, които си спомнят за него, за неговата дейност и това е най-радостното”, сподели местният историк Аниела Асенова. Тъжното е, че много хора, дори възрастни, не знаят за Александър Мартинов. Целта на Асенова е и младите хора в Брезнишко да знаят за тази личност от миналото.

Близо 30-минутен филм показва късчета от историята и творчеството на изследователя. Във филма жители на село Гърло си спомнят, че е бил интелигентен и отличаващ се човек. Топлите месеци прекарвал в къщата си в селото, а зимата живял в София, където имал апартамент.

Това е втората личност от Брезнишко, за която тази година Аниела Асенова и клуб “Пътешественици из историята на Граово” издирват информация и я споделят на обществеността. Първата личност е Крум Апостолов от село Сопица, на когото вече е поставена паметна табела на сградата на местното кметско наместничество и читалище. Прочетете още по темата в публикацията: В чест на опълченец от Брезнишко ученици откриха паметна табела в родното му село – ВИДЕО.

След прожектирането на филма за Александър Мартинов гостите в малкия салон на брезнишкото читалище се насладиха на забавни разкази от сборника, преразказани от самодейци от Брезник и Слаковци.

Вижте във видеата на Zapadno.com моменти от спомена за Александър Мартинов, който беше представен в Брезник (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Вижте филма “Спомен за Александър Филипов” (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...