Скръбна вест: Почина бившият учител и училищен директор в община Трън Иван Зрънчев, който е и автор на “Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни”

На 88-годишна възраст вчера почина Иван Зрънчев, който е бил дългогодишен директор на Регионална библиотека „Светослав Минков” в Перник. Приятели, близки и колеги ще се съберат днес, за да го изпратят в последния му път. Опелото е от 12 часа в църквата „Свети Илия” в Перник, съобщиха от регионалната библиотека.

Иван Зрънчев освен директор на библиотеката бе и виден преподавател, краевед и езиковед. Той е роден на 26 март 1935 година в село Цървище, Дупнишко. Завършва средното  образование в Бобошево, после Учителския институт в Дупница. След казармата учителства в с. Реяновци, Трънско. Завършва задочно българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и е назначен за директор на гимназията в Трън. От 1970 година живее и работи в Перник като директор на средно училище, инспектор по български език и литература в окръжния отдел „Просвета”, началник на отдел „Изкуство и култура” в Градския съвет. Петнадесет години е директор на пернишката библиотека „Светослав Минков”, откъдето се пенсионира.

През 2008 година университетското издателство „Неофит Рилски” в Благоевград издава „Говорът на село Цървище, Дупнишко” – езиковедски труд, плод на 50-годишни проучвания на диалекта на родното на Иван Зрънчев място. През 2011 година от печат излиза краеведското изследване „Реяновци, Трънско”. Последната книга на Иван Зрънчев бе за  „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” и бе представена през 2019 година. Иван Зрънчев е почетен гражданин на град Трън.

В спомените на колегите му от библиотеката Иван Зрънчев ще остане като човек с широка култура и добро сърце и сладкодумен разказвач. От Регионална библиотека “Светослав Минков” изказват съболезнования на близките!

Снимка: народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” – архив

Виж също...

Loading...