Открития в Трънско бяха представени пред научна общност в град Брезник по време на петата конференция на местния музей

Доклад за необичайни гробове в некропола от ранножелязната епоха над трънското село Врабча беше представен на петата национална научна конференция с международно участие „Общество, Култура, Образование” в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Конференцията беше открита тази сутрин в зала “Военен клуб” към музея на Брезник. Приветствия отправиха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска и директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Тази година в петата конференция участие взимат около 30 представители от различни институции в региона, страната и Сърбия, както и местни краеведи, историци и изследователи. Прочетете още по темата за конференцията и участниците в публикацията: Сламената Коледа в Банище, приказни герои от Гърло и други доклади на конференцията в Брезник – ПРОГРАМА.

Сред първите представени доклади беше този на археологът от Регионален исторически музей-Перник Филип Михайлов, който тази есен водеше разкопките на древния некропол в махала “Маниш” в село Врабча. “Почти всички гробове имат едно ограждане. Хората тогава, очевидно махалата, която е погребвала своите скъпи покойници, там не е била по-голяма от днешната махала. Вероятно става въпрос за не повече от десетина семейства, които по определени причини, въпреки че площта не е малка там, но са погребвали своите близки… Имаме 45 гроба, които са направени в рамките на по-малко от 100 години. По някаква причина са погребвани на едно и също място хората. Не са слагали примерно в съседния гроб в съседство, ами са продължавали на това място, което очевидно по някаква причина е било много важно за тях”, каза Филип Михайлов. На разкопките в трънското село е открита и монетна находка от края на II – I век преди Христа. Находката е 500 години по-късна от самия некропол.

В своя доклад археологът изрази хипотезата, че хората, които са погребвани на мястото са били много важни за роднините, извършвали погребенията. “Съхранило се е населението в продължителен период време и е запазило споменът за това място. С това ми е обяснението, че 5 века по-късно имаме монетна находка без да имаме нито един гроб, който да е от това време. По същия начин си обяснявам, че махалата е провеждала своя събор 2500 години по-късно. Тук ще добавя и обяснението, че в Трънския край с много дълбоки корени е обичаят “светъц”. Всъщност честването на родоначалника на племето”, каза Филип Михайлов. Работата по древния некропол приключи преди няколко седмици.

Докладът, както и останалите представени на петата научна конференция, ще бъдат публикувани в сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник” том V, който предстои да се отпечата.

Виж също...

Loading...