Изложбата за бойната слава на брезничани и 5-конен полк е обогатена с експонати от колекционер – СНИМКИ

Дарител и приятел на Общинския исторически музей в град Брезник е дарил или предоставил за временно излагане експонати за изложбата “Брезничани и V-ти конен полк във войните за обединение на България”, предаде репортер на Zapadno.com.

Дарителят е от област Перник и досега не е дарявал за музея в Брезник. Един ден той посетил изложбена сграда “Военен клуб”, където е експонирана изложбата, за да разгледа бойната слава на брезничани и моменти от историята на 5-ти конен полк. За обогатяване на експозицията е дарил или предоставил за временно експониране на реплики на униформи от Балканската война, Първата световна война, бойно снаражение и други. “Опитахме се да подредим прословутата идеята за стаята на командира. Там имаме оригинално стреме за конната армия, която ни е предоставено. Оригинални вещи, войнишки сувенири, които са правени на фронта от гранати, от гилзи. Те са от наш приятел, който случайно или нарочно е посетил експозицията. Много му е харесала. Той е колекционер”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Изложбата “Брезничани и V-ти конен полк във войните за обединение на България” беше открита в средата на месец декември 2022 година. Тя е подредена на втория етаж в изложбена сграда “Военен клуб”. Експонатите са намерили място във фоайето на етажа, една от залите и малка стая.

Разгледайте снимки от новите експонати в изложбата “Брезничани и V-ти конен полк във войните за обединение на България”:

Виж също...

Loading...