Камбанарията към Пенкьовския манастир в Трънско е с обновен покрив, монтиран от пернишка фирма с изключителни специалисти

От името на фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир” се отправя благодарност към фирма “ТИМ Хидроизолации” – Перник със собственик Калоян Страшимиров. Техническият ръководител на фирмата госпожа Динева също има благодарност за професионализма, съобщиха за Zapadno.com от фондацията.

В края на месец септември тази година фирмата е монтирала ламаринен покрив на камбанарията към светата обител в трънското село Пенкьовци. “Изключително ни помогнаха с монтажа на ламаринения покрив на камбанарията. Те са изключителни специалисти и интелигентни служители. Монтажът беше изключително сложен и го извършиха само със стълби, а други фирми искаха да поставят скелета и вишки”, каза учредителят на фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир” Стефан Стойов. Следващата инициатива, по която фондацията работи, е набиране се набират средства за помпа за вода.

През 2017 година родолюбиви земляци от село Пенкьовци подеха инициатива за възстановяване на Пенкьовския манастир “Света Петка”. “Аз съм роден в селото, кръстен съм в манастира и за съжаление така ми се стекоха обстоятелствата, че след 40 години се върнах в него. Като видях в какво състояние е манастирът нещо ми просветна и така реших да се заема доколкото и с каквото мога. Започнах кампанията като частно лице, но като такова нещата вървят много трудно – хората нямат доверие.”, сподели през 2017 година пред Zapadno.com Стефан Стойов.

Пенкьовският манастир е построен през 1360 година при цар Александър. Среща се и като Пенкьовски манастир „Света Петка“ в исторически писания. Той е оцелял през османското владичество благодарение на местните жители, които закопават църквата с клони и пръст. След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни.

Zapadno.com припомня, че манастирът в Пенкьовци беше ремонтиран и реконструиран със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. Дейностите по реновирането на светата обител включваха реконструкция, основен ремонт, възстановяване, нова ограда и благоустрояване на прилежащите към манастира терени. Договорът за ремонта на манастира беше сключен на 10 юли 2017 година. Строителната площадка пък беше открита на 24 май 2018 година. Строително-ремонтните дейности и техническият надзор са извършени от фирми от столицата. Сумата на субсидията, която беше отпусната за дейностите беше 624 666 лева и 60 стотинки. На Петковден през 2019 година тържествено освещаване след извършения ремонт на светата обител.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...