Сурвакарски и кукерски групи, които ще участват във фестивала “Сурова Брезник ‘2024”, ще вземат по 200 лева награда

XIX маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024” ще се проведе на 20 януари 2024 година. Записването за участие в събитието вече започна и ще продължи до 8 януари следващата година, съобщиха от Община Брезник.

В регламента за участие организаторите от Община Брезник са определили категории. Една от тях е за детски сурвакарски групи, с възрастова граница от 3 до 14 години. Организаторите посочват, че не се допускат до участие деца под 3-годишна възраст. Друга категория е за сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст. Третата категория е определена за гостуващи сурвакарски групи – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място) традиция.

Всяка група изпълнява програмата си в рамките до 10 минути, а детските ще се представят в рамките до 5 минути. Допустимият максимален брой на сурвакарска група с възрастни е 50 души, а максималния брой на детска сурвакарска група е 30 души.

По отношение на организацията разходите за храна на всички участващи групи са за сметка на Община Брезник. Разходите за транспорт на групите от община Брезник са за сметка на организаторите. Разходите за транспорт на гостуващите групи са за сметка на участниците.

За участниците се присъждат награди, като всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди, както и по 200 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева ще има за най-малък и най-възрастен участник. Наградите за най-възрастен и най-малък участник ще бъдат определени предварително, съобразно подадените имена в заявките, уточняват от Община Брезник.

Първият фестивал “Сурова Брезник” се е провел през 1984 година. Следващото издание се провежда 1988 – 1989 година, от 2004 година до наши, с изключение по време на пандемията от COVID-19, се провежда ежегодно.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...