Никулден в Трън: Отец Николай, който 12 години служи в града, почерпи трънчани с рибен курбан – ВИДЕО

Отец Николай освети рибен курбан за Никулден в двора на храм “Свети Николай” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

На 6 декември се почита паметта на светеца Николай Чудотворец. Днес е празник на рибари, моряците и банкерите. Никулден е празник и за над 186 хиляди българи, които са именици днес. Сред тези именици е и отец Николай, който откакто служи в трънската църква “Свети Николай” раздава рибен курбан от свое име за трънчани и гости на града. Чорбата се освети и раздаде в храмовия двор, тъй като ремонтът в църквата все още не е завършен на 100 %.

Свещеникът дава курбан за здраве на всички, а не само за неговото лично. “Църквата е именувана на този светец. Него го почита целия свят, не сме само ние. Да дава Господ здраве по молитвите на свети Николай”, каза отец Николай. Той служи в Трън от 12 години и още в първата година започнал да дава рибен курбан за именния си ден. Допреди това в града не е била установена традиция на Никулден да се дава курбан.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза отец Николай за празника и пожела на всички (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...