Пътните полицаи в област Перник подеха кампания за контрол на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи

Трети етап на акция „Зима“ стартира от вчера в региона. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ се провежда в периода от 5 декември до 14 декември, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Дейността е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Контролът ще се осъществява при явно и видимо присъствие на полицейските органи, на подходящи места край пътя с възможност за използване на уредите за проверка на фаровете. Ще се акцентира върху недопускане на нарушения на разпоредбите на член 70, алинея 3 и на член 74, алинея 1 и алинея 2 от Закона за движение по пътищата.

(Член 70 (3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Член 74 (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.)

Съвети от „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!

За изправността
• Провери изправността на спирачната система (член 139, алинея 1, точка 1 от Закона за движение по пътищата)
• Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (член 100, алинея 4, точка 2 от Закона за движение по пътищата)
• Провери оборудването на 3- или 4-колесното моторно превозно средство за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (член 139, алинея 2, точка 1 – 4 от Закона за движение по пътищата)
Принудителни административни мерки:
• Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (член 171, точка 2, б. „а“ от Закона за движение по пътищата)
При управление на технически неизправно пътно превозно средство глобата е:
50 лева – при констатирани незначителни неизправности
200 лева – при констатирани значителни неизправности
500 лева – при констатирани опасни неизправности (Член 179, алинея 6 от Закона за движение по пътищата, нова, “Държавен вестник”, брой 2 от 2018 година, в сила от 20 май 2018 година)
20 лева – при липса на обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка, пожарогасител и аптечка.
10 лева – движение на велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и ППС с животинска тяга в тъмната част на денонощието  без светлоотраззителна жилетка.
20 – 50 лева за неправилно пресичане на пътното платно.
100 лева и 10 контролни точки – при отнемане предимство на пешеходец на пешеходна пътека.
50 лева – при неизползване на обезопасителни системи – колани, каски и системи за обезопасяване на деца.

За гумите

  • Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (член 139, алинея 1, точка 4 от Закона за движение по пътищата)
    • Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания
    Глобата е 50 лева (член 183, алинея 4, точка 5 от Закона за движение по пътищата)
  • Гумите с шипове са забранени (член 9, алинея 1 от Закона за движение по пътищата)
    • Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (член 9, алинея 1 от Закона за движение по пътищата)
    Глобата е 20 лева (член 185 от Закона за движение по пътищата)

За поддръжката
• Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
• Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
• Смени водата с антифриз
• Провери работи ли парното

Виж също...

Loading...