Брезнишкият музей получава близо 13 хиляди лева за проекта “Традиция и модерност: ревю-изложба “Облеклото на децата от Брезник в края на ХІХ и средата на ХХ век”

12 972 лева и 90 стотинки е сумата, която Общински исторически музей-Брезник ще получи за финансиране на проект, с който е кандидатствано по линия на конкурсна сесия за подпомагане на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии в страната, предаде репортер на Zapadno.com.

Средствата се отпускат от Министерство на културата, което отпуска на 100 % цялата заложена в проекта сума. 93,50 точки е средната оценка, която е получил проектът на музея в Брезник. Наименованието на проекта е “Традиция и модерност: ревю-изложба “Облеклото на децата от Брезник в края на ХІХ и средата на ХХ век”. Този проект е продължение на друг такъв, който е с наименование „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ и е познат на брезничани и гости на града. През месец септември 2022 година проектът с ревюто-изложба беше представен пред публиката в Брезник. Прочетете още по темата в публикациите: Невиждан спектакъл в Брезник: Ретро дефилето показа как са се обличали брезничани през XIX и XX век – ВИДЕО и Ретро дефиле в Брезник: Красиви брезничанки и манекенки показаха градското облекло отпреди 100 години и повече – СНИМКИ.

Мотивите за високата средна оценка на новия спечелен проект са, че той включва разнообразни дейности с мултиплициращ ефект в малък музей, със сравнително неголям бюджет. Проектът има нужда от структуриране редуциране на големия обем от текст по някои от точките. Проектът предвижда широко участие на представители на музея, различни партньори и доброволци. Предвиждат се разнообразни дейности, които ще допринесат за проучване и популяризиране на колекцията на музея, ще представят цялостен културен продукт и ще включат нови публики. Проектът включва образователни елементи и може да се представя и на други места. В ревюто не следва да бъдат включвани оригинални експонати, а само реплики, уточняват от Министерство на културата.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...