Брезнишките общински съветници вече отпускат еднократни финансови помощи по правила, които приеха след 20-минутно дебатиране

Правила за отпускане на еднократни финансови помощ от Общински съвет-Брезник бяха приети от брезнишките общински съветници. Това се случи на провелото се днес заседание на местните избраници, предаде репортер на Zapadno.com.

За тези правила се заговори на предишна сесия на новите общински съветници, които през месец октомври положиха клетва, че ще служат на гражданите на община Брезник. Докладната беше входирана за разглеждане на сесията от общинския съветник Лина Симеонова. На заседанието тя уточни, че комисията, изготвила правилата, е подготвила и декларация. Тази декларация ще бъде подавана от съответните кандидати за получаване на еднократната финансова помощ. В нея ще трябва да се попълва базова информация от съответния заявител като например семейно положение, доходи и други. Желаещите да им бъде отпусната помощ ще попълват декларация за защита на личните им данни. “Това означава, че преди разглеждането на докладната за получаване на такава помощ, всеки един от заявителите ще се явява преди комисията. Ще поставя своите нужди. Ако не може да се яви лично, ще изпрати негов представител”, каза Лина Симеонова.

По време на дебатите по докладната бяха изказани мнения от част от общинските съветници. Общинският съветник Венета Петрова каза, че желаението и е част от тези правила за отпускане на еднократна финансова помощ да попаднат и в Правилника за работа на Общинския съвет. Мнения изразиха и други общински съветници. В крайна сметка след 20-минутно дебатиране правилата за отпускане на еднократна финансова помощ от Общински съвет-Брезник бяха приети с 11 гласа “за”. Правилата влизат в сила от деня на приемането им, тоест днес.

Еднократните финансови помощи се отпускат по параграф 42-14 “обезщетения и помощи по решение на Общински съвет”, но без ясни правила, а след дебатиране на заседание на общинските съветници. На провелата се днес сесия стана ясно, че в сметката по този параграф са натрупани 7 000 лева. Неусвоените пари по този параграф остават като преходен остатък за следващата година.

На днешното заседание, след приемането на правилата, беше гласувано да бъдат отпуснати еднократни финансови помощи на граждани на община Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...