Завръщане към корените в Брезнишко: Възраждат сурвакарската група на Конска, за да се предаде традицията на младите

Сурвакарската група на брезнишкото село Конска отново се сформира след години на забрава на традицията. Инициативата е на местни хора, които имат амбицията и целта групата да се възроди в автентичния си вид отпреди малко повече от половин век, предаде репортер на Zapadno.com.

Около идеята са се обединили 30 – 40 участника в сурвакарската група, но всеки който желае да участва, може да се присъедини. Това е традиция, която се прави от всички за всички, смята ръководителят на сурвакарската група Александър Борисов. Инициативата по възстановяване на групата се зародила в началото на лятото. “Едно такова събитие изисква много време за подготовка. То като цяло група ентусиасти, които са постоянно пребиваващи в селото, решиха че това е добра идея. Благодарение на бързото разпространение на информацията в социални мрежи направиха запитване до приятели, роднини. Доста хора се включиха и просто решихме, че ще направим група тази година. Поради дългото прекъсване като фонд, инвентари и костюми нищо не е останало”, сподели за Zapadno.com Александър Борисов.

Традицията на сурвакарската група на Конска е прекъсната в началото на демократичните промени в България. На архивни кадри е заснето участието на групата на общинския сурвакарски фестивал в Брезник през 1988 година. Лентата показва, че в групата е имало музиканти, мечкар с мечка, поп, младоженци и други персонажи. Филмът е от фонда на Общински исторически музей-Брезник, но е заснет през 1988 година от Дома на миньора в Перник, след което е предоставен на музейната институция в Брезник. Кадрите може да видите в публикацията: Лентите оживяват: Как изглеждаше фестивалът “Сурова” в Брезник през 1988 година? – ВИДЕО.

Преди около 10 години със съвсем малка група е направен опит да се възстанови традицията с пресъздаване на обичая в селото, но след това делото така и не продължило. В наши дни ентусиазираните хора от село Конска са подели присърце инициативата и на събрания в бившето читалище, което сега е кметско наместничество, се решават предстоящите цели. Същевременно се работи и по издирването на стари снимки, документи и отличия, свързани с активното участие на сурвакарската група на местни и регионални празници. Идеята е да бъде обособен архив, за да се предаде на децата на сегашните участници в групата, които все още пазят спомена за сурвакарската традиция в Конска.

Сурвакарската група стартира буквално от нулата. Костюмите, маските и останалите атрибути се изработват, като се придържа към визията на сурвакарите отпреди 50 – 60 години. “Имаме добрата история и опита, но никакъв фонд. Маските са неща, които обикновено сам си изработва. Това е нещо, което се подготвя цяла година. Ние започнахме малко по-късно. Иначе ползваме майстори за някои неща или ги купуваме. Самите дрехи са ошити и сега работим по маските и самата организация”, каза ръководителят на групата Александър Борисов. Видът на сурвакарите на Конска отпреди половин век е по-нов. “От разказите на баща ми знам, че в ранните години маските и дрехите са били много различни от това, което се приема след 1967 – 1968 година. Тогава са били и много активни, групата не е била голяма – между 15 и 30 човека. Но от средата на 60-те до края на 80-те години групата е сериозна с участия по фестивали. Точно в тези години след 70-та, се приема този стил на обличане – с ресните от плат. Като цветове моите спомени са за бяло, зелено, червено. Има и други разцветки. Ние се спряхме, не само заради трибагреника, а и това са цветове, които наистина се ползваха и към момента дрехите ни са с ресни бяло, зелено и червено. Преди това са ползвали естествени материали – кочани от царевица, папури и с кожени маски. По-късно, 70-те години, започва да се практикува с ликове с пера, крила и така нататък и до последно остава този стил. Ние ще се придържаме към този стил, защото е трудно да се върнем толкова далеч, защото няма фонд, няма снимки и достоверна информация. Докато тези след 60-та година са доста добре описани и има снимков материал”, каза още Александър Борисов.

Първото събитие на сформираната наново сурвакарска група на Конска е пресъздаването на местния празник на 13 срещу 14 януари догодина. Ще се работи и в посока гостуване на групата на други събития, както и срещи с други групи в село Конска. След местния празник започва подготовката за следващия за след година.

Кметският наместник на село Конска Даниела Теофилова помага с каквото може на хората, които полагат усилия да възродят традицията. Тя приветства идеята и дори се радва, че в последните години към селото проявяват интерес хора от други райони на страната.

Сурвакарската група на село Конска е третата такава в Брезнишко, която възражда традицията. През последните няколко години млади хора в село Ръждавец въстановиха сурвакарската група. Това направиха и ентусиасти в село Горна Секирна.

В публикацията са използвани кадри от архива на Zapadno.com и филма “Сурова в Брезник – 1988 година”

Виж също...

Loading...