Цинцарската къща до музея в Брезник се реновира, за да заработи като музеен център с ателиета за деца и млади хора

По Цинцарска къща до изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник се извършват ремонтни дейности, каза за Zapadno.com директорът на музейната институция Емилия Велинова.

Цинцарската къща е третата сграда на Общинския исторически музей в Брезник. Тя е изградена през 1903 година и е паметник на културата от местно значение. Вляво на улица “Борис Калев” са изградени три Цинцарски къщи. “Първата къща е в дворното място на Класното училище, тоест нашата къща. Разбира се тя е префасонирана в този едновековен период от време, защото е имало други, които са живяли и ремонтни дейности. Тя е на един етаж и разполага с три стаи и вестибюл. Всичко това се запазва така, както е била. В документи в научния архив на музея пише, че има още две къщи – със стъклата къщата и още една. Даже в научен архив има писма от 80-те години до НИНКН и комитета за култура, както се казваше, да отпуснат средства за ремонтни дейности на Цинцарската къща”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Идеята е до пролетта на 2024 година старата къща да отвори врати като музеен център за деца и младежи. През последните години ателиета за деца и ученици се провеждат в другите две сгради на музея – Класното училище и Военния клуб. “Възнамеряваме след ремонтно-възстановителните дейности на Цинцарската къща да я направим музеен за работа с деца и млади хора. Там ще бъдат пренесени ателиетата. Други ателиета ще бъдат открити. Трудно и продължително ще бъдат ремонтните дейности, защото знаете в какъв вид. Но стъпка по стъпка се надявам, че до пролетта ще имаме вече обзаведени ателиета”, каза още Емилия Велинова.

Виж също...

Loading...